dimarts, 9 de març del 2010

La nevada d'ahir i la NAO

La nevada d'ahir m'ha portat a reflexionar sobre els seus possibles orígens, i una de les respostes a les que he arribat es troba en el fenomen cíclic anomenat l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO).

La NAO és un fenomen climàtic que es dóna a la regió de l'Atlàntic Nord degut a les fluctuacions dels nivells de pressió atmosfèrica entre Islàndia (pressió baixa) i les Açores (pressió alta). Aquesta diferència de pressions condiciona la força i la direcció dels vents de l'Oest i les tempestes d'Europa.

Quan la NAO es troba en la seva fase positiva, hi ha una gran diferència de pressió entre Islàndia i les Açores, de manera que els vents de l'oest són més forts. Això dóna estius frescos, hiverns suaus i humits a Europa Central i a la seva façana atlàntica. En canvi, quan la NAO es troba en la seva fase negativa, no hi ha diferència de pressions, no es donen els vents de l'oest i com a conseqüència el sud d'Europa i el Nord Àfrica pateixen hiverns més freds, més pluges i les tempestes més fortes.

Podríem dir, per tant, que aquesta nevada és resultat de la Fase Negativa de la NAO. Una possibilitat a tenir en compte, abans algú no l'atribueixi única i exclusivament a un fenomen relacionat amb el canvi climàtic.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada